Wikileaks tystnar av pengaproblem

Wikileaks tystnar tills vidare för att i stället koncentrera sig på att skrapa samman kapital - och bekämpa sina fiender i rätten. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Det är bojkotten från betalningsföretag som Visa, Mastercard, Paypal med flera, som tvingat organisationen till detta steg, säger Wikileaksgrundaren Julian Assange i en video som publicerades på Wikileaks webbplats på måndagen.

Assange, som själv sedan snart ett år hålls kvar i Storbritannien i väntan på besked om han ska utlämnas till Sverige anklagad för våldtäkt och sexuellt ofredande, vädjade om stöd.

I videon och senare på en presskonferens i London sade Assange att omsvängningen handlar om Wikileaks överlevnad.

Blockaden har enligt Assange kostat organisationen tiotals miljoner dollar. Nu ska betalningsföretagen bekämpas genom antikartellstämningar inom EU. Bakom bojkotten finns starka påtryckningar från USA, sedan Wikileaks i fjol höstas offentliggjort tiotusentals amerikanska hemliga diplomatrapporter.

Där avslöjades bland annat brutala inslag i USA:s krigföring i Irak och Afghanistan samt amerikanska diplomaters mycket odiplomatiska uttalanden om andra länders ledare. Publiceringen kallades Cablegate, med syftning på Watergateskandalen.

– Blockaden inleddes mindre än tio dagar efter lanseringen av Cablegate som en del av en samordnad USA-baserad politisk attack, inklusive angrepp från högerextremistiska politiker och uppmaningar till att mörda Wikileaksmedarbetare, hävdade Assange i videon.

Bojkotten inleddes i december, samtidigt som Assange greps i Storbritannien när Sverige efterlyste honom.

De svenska misstankarna är enligt Assange "grundlösa" och ingår i attacken mot Wikileaks. Han har sedan dess fört en kamp i brittisk domstol för att slippa utlämning.

TT