Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Reinhold Stockbrugger, professor vid universiteten i Maastricht, Nederländerna och Ferrara, Italien. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
2 av 2
Screening-undersökningar efter tarmcancer skulle kunna rädda flera hundra liv varje år. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Screening kan rädda flera hundra liv varje år

Flera hundra liv om året kunde sparas om förebyggande undersökningar gjordes systematiskt för att hitta tarmcancer tidigt. 

Sådan här så kallad screening borde Sverige införa snarast, anser den europeiska specialistläkarföreningen på området som just nu håller kongress i Stockholm.

– Jag tycker att det är en viktig fråga eftersom det är en vanlig cancer, ungefär den tredje vanligaste i Europa och Sverige, och ungefär hälften för i sjukdomen, säger professor Rolf Hultcrantz som är ordförande i den europeiska föreningen för mag- och tarmspecialister.

3 000 personer dör varje år i tarmcancer, en sjukdom som i många fall hade kunnat förebyggas.

Flera europeiska länder har redan program för att undersöka tarmen hos framför allt den äldre befolkningen, för att upptäcka cancer tidigt och minska antalet dödsfall.

Den här så kallade screeningen finns sedan länge i till exempel Storbritannien, Danmark och Frankrike. Länder som Holland och Finland har infört det mer nyligen.

Men i Sverige görs den här typen av undersökningar bara i Stockholms län och på Gotland.

– Det har varit många olika åsikter om det. Vi som sysslar med det tycker att man har visat att man kan minska risken att dö i sjukdomen om man genomför screening-undersökning i befolkningen. Men det är många som inte tycker att man ska göra det och det har varit svårt att enas i Sverige helt enkelt, säger Rolf Hultcrantz.

Nu har han i uppdrag att utreda möjligheterna att starta en rikstäckande studie i Sverige med förebyggande tarmcancerundersökningar. Om studien blir verklighet kommer mer än 100.000 personer att omfattas.

I första ledet lämnar de som undersöks in ett avföringsprov. Om det innehåller blod görs en så kallad koloskopi, då man undersöker grovtarmen. En rätt besvärlig undersökning för patienten, men det är värt omaket tycker Rolf Hultcrantz.

– Sjukdomen är vanlig och upptäcks ofta sent, och då är den dödlig.

Professor Reinhold Stockbrugger, verksam vid universiteten i Maastricht i Nederländerna och Ferrara i Italien, säger att han har svårt att begripa varför rika länder inte genomför screening direkt.

– Det kan ha finansiella orsaker, men också andra orsaker som inte alltid går att förstå, varför länder som Holland och Sverige inte har börjat med det här tidigare. Det är mycket svårt att förstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".