Thaimassagesalonger ska hårdbevakas

2:16 min

Antalet thaimassagesalonger i landet ökar kraftigt. Och polisen och Skatteverket misstänker att svarta pengar och sexuella tjänster är utbrett i branschen.

– Vi får ju in en hel del tips om att det förekommer någon form av sexuell tjänst som man brukar kalla för happy ending när man skriver om det här på nätet vilket innebär att det är någon som har erotisk massage, att man masturberar en person i samband med att man ger den massage, säger Ewa Carlenfors, chef för sektionen mot människohandel på spaningsroteln vid Citypolisen i Stockholm.

Var får ni in de här tipsen ifrån?

– Det kan vara folk som har besökt de här thaimassageställena eller boende i närheten av ett thaimassageställe som kanske tycker att det pågår verksamhet som de inte tycker stämmer överens och reagerar på olika saker, säger Ewa Carlenfors.

Men det är svårt för polisen att komma åt den här typen av brottslighet med bland annat sexhandel.

Sedan ett tag tillbaka så samarbetar polisen därför med Skatteverket för att kunna angripa den här problematiken på ett annat sätt genom att Skatteverket bland annat kontrollerar salongens redovisning.

– Istället för att lägga ner väldigt mycket resurser på någonting som kanske inte genererar en tingsrättsförhandling ens en gång när det gäller koppleri så kan man kanske angripa dem när det gäller ekonomisk brottslighet, säger Ewa Carlenfors.

Antalet thaimassagesalonger har ökat de senaste åren, i Stockholm rör det sig om en fördubbling. Och bland en del av de här salongerna misstänker polisen att det kan förekomma sexhandel och svarta pengar.

Men även om man nu gör extra satsningar på att granska branschen så är både Ewa Carlenfors på polisen och Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets granskning av kontanthandel, som granskar salongerna för Skatteverkets räkning noga med att betona att alla de här salongerna inte sysslar med oegentligheter.

– Om man är på den här typen av salonger och vill säkerställa att det blir rätt och riktigt och redovisat efter en behandling som är fullt normal, om man uttrycker det så, är det viktigt att man ser till att man får ett kvitto, för det ska man alltid få.

– Och då är det en bra garanti för att det man betalar slås in i verksamheten och redovisas i förlängningen och därigenom medverkar detta till att vita löner ges ut och inte löner som är svarta eller löner som kanske går till att betala människor som kanske jobbar här under tveksamma former, säger Conny Svensson.