USA tar hem ambassadör från Syrien

1:30 min

USA har dragit tillbaka sin ambassadör i Damaskus och skälet är att han ska ha utsatts för en lång rad hot efter att han har träffat företrädare för oppositionen mot president Bashar al-Assad.

Ambassadören, Robert Ford, är redan tillbaka i Washington och en talesman för utrikesdepartementet sa i dag att det har funnits klara och tydliga hot mot honom.

De senaste månaderna har Ford gjort sig känd för att offentligen starkt kritisera förtrycket i Syrien, något ambassadörer vanligen inte gör. Han har trotsat det reseförbud som västdiplomaterna har där och besökt upproriska städer och träffat ledare för oppositionen.

Vid flera tillfällen har han som resultat blivit utsatt för sådana saker som stenkastning och blivit översköljd med tomater.

Den amerikanska ambassaden har angripits av demonstranter och vid ett tillfälle omringades den byggnad där Robert Ford befann sig i flera timmar av en upprörd mobb och han kunde inte ta sig ut.

Han har även utsatts för dödshot och nu anser Obama-administrationen att det är nog.

USA har inte formellt kallat hem ambassadören, vilket är en stark diplomatisk markering och ambassaden är fortfarande öppen men just nu är det mycket oklart när och om Robert Ford återvänder.

Under många år stod den amerikanska ambassadörsstolen tom i Damaskus, som en protest.

Men tidigare i år beslöt Vita Huset att återigen ha en ambassadör på plats, och Robert Ford skickades dit med förhoppningen att man skulle kunna inleda en dialog med Syrien.

Men det har slutat med stenkastning och hot och att ambassadören har dragits tillbaka.

I kväll svarade Syrien med att kalla hem sin ambassadör i Washington för konsultation, men det sades inget om varför.