Misstankar mot al-Shabaab efter attentat i Nairobi

2:18 min

En person dödades och 13 skadades i en granatattack vid en busshållsplats i Nairobi i går kväll, den andra attacken inom ett dygn i Kenyas huvudstad. Det är ännu inte klart vilka som ligger bakom attackerna, men efter hot från den islamistiska al-Shabaab-gerillan är det dit misstankarna riktas.

– Vi hörde en massa oljud och plötsligt kom folk springande därifrån, säger Altar som jobbar på en bensinmack bredvid busstationen.

En taxichaufför som står bredvid skakar på huvudet och säger al-Shabaab.

Ingen har ännu sagt sig ligga bakom de två attentaten i Nairobi i går. Efter det första, där 14 personer skadades av en granat inne på en nattklubb verkade polisen tveksam och sa att det lika gärna kunde röra sig om en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Men efter två attentat samma dag riktas nu misstankarna igen mot den al-Qaida-anknutna gerillan i Somalia, eller i alla fall några av deras löst knutna sympatisörer.

När Kenyas militäroffensiv in i Somalia inleddes i förra veckan hotade al-Shabaab genast med att Nairobis skyskrapor ska brinna och landet tömmas på turister.

Och att al-Shabaab har förmågan att göra allvar av sina hotelser råder det ingen tvekan om. Förra sommaren dog 70 personer i en attack mot en bar i Uganda, det land som sänt mest trupper till Afrikanska Unionens styrka i Somalia, som stöder den svaga övergångsregeringen och strider mot al-Shabaab.

Det är snarare jämförelsen med ett sådant stort attentat som har fått bedömare att tveka om islamistgerillan ligger bakom granatattackerna i Nairobi. al-Shabaab är helt enkelt kapabla till något mycket värre.

Och det är det många i Nairobi nu är oroliga för. USA har gått ut med en varning om att ett terrordåd kan komma när som helst, säkerheten är skärpt kring shoppingcenter, ambassader och det stora FN-högkvarteret i staden, det största i Afrika.

– Jag har inga kunder längre, klagar en taxichaufför utanför det vidsträckta FN-komplexet.

– Det verkar som om både turister och FN-besökare är rädda för att komma hit nu, säger han.

I stället har FN-vakterna bett honom och hans kollegor parkera utanför att vara extra vaksamma och rapportera allt som verkar misstänkt.