STORBRITANNIEN

Ingen folkomröstning om EU-medlemskap

1:15 min

Sent under måndagskvällen röstade det brittiska underhuset ned ett förslag om att hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet. Men trots att det också var Premiärminister David Camerons linje, räknas ändå resultatet som ett stort bakslag för honom.

När ens grannes hus står i lågor ska den första reflexen vara att hjälpa till eller i alla fall hindra den från att sprida sig. Inte diskuterat att gå därifrån, vädjade David Cameron till sina partivänner inför omröstningen.

Det var aldrig någon fråga om vad resultatet skulle bli. Att förslaget om en ny EU-omröstning skulle röstas ned med en stor majoritet i parlamentets underhus var klart sedan länge. Frågan var snarare hur många Konservativa ledamöter som skulle öppet trotsa sin premiärminister.

För under dagen hade partiets inpiskare arbetat med både hot och löften för att omvända så många EU-skeptiker som möjligt, men trots det gick 82 konservativa ledamöter emot partilinjen. Drygt en fjärdedel av de konservativa parlamentsledamöterna. Som i och med omröstningen i parlamentet igår, nu satt ordentlig press på Premiärminister David Cameron och koalitionen med dom EU-positiva liberaldemokraterna.