Turkiet

Överlevande hittas fortfarande efter jordbävning

2:41 min

Minst 279 personer har dött i jordbävningen i östra Turkiet, samtidigt hittas fortfarande människor levande i rasmassorna. Men många i de drabbade områdena tycker att hjälpen borde ha kommit ännu snabbare, samtidigt vågar många inte återvända hem, av rädsla för nya jordbävningar.

I staden Ercis delades tält ut till de drabbade på måndagen.

– Folk slåss för att det inte är tillräckligt många tält, en lastbil kom, men det är tusentals människor som behöver tält, så hur kan alla deras behov täckas, säger en man.

Vid bilen med tälten blir det våldsamt, männen skriker åt militärerna som delar ut tälten och militärerna ställer sig på rad med kravallsköldar. En man riktar ilskan mot Turkiets premiärminister:

– Förbannad vare Tayyip Erdogan, jag kommer inte rösta på honom mer, säger han.

Här i östra Turkiet bor mest kurder, många av dem jag träffar som drabbats av jordbävningen är kritiska mot regeringen och säger att hjälpen troligen hade kommit fram snabbare om det inte handlat om kurdiska områden.

Samtidigt som räddningsarbetare strömmar till vågar få återvända hem. I staden Van är det mörkt, stadens invånare väljer att bo i bilar, eller tält, i parkerna flammar små eldar i den kyliga kvällen. En av dem som står där är Narinc, som har byggt ett tält som hon delar med 25 andra.

– Vi är rädda efter jordbävningen och vi tror att husen kanske kommer kollapsa igen, säger hon.

Men varje gång någon grävs fram levande ur rasmassorna, stiger hoppet hos dem som inte hittat sina släktingar. Hadice sitter mittemot det som var ett 5-våningshus i Ercis, nu är det bara sammanrasad betong, tegel och armeringsjärn.

– Det här är min brors hus, men de har inte funnit dem ännu, säger Hadice.

Hon vägrar ge upp tanken på att hennes bror, hans fru och två barn ska finnas levande någonstans under det sammanfallna huset.

Andra har inget hopp kvar, Izzet Cifci är trött i ögonen.

– I två dagar har jag letat efter min brorsons kropp, säger han.

Brorsonen gick ut för att ta en kaffe i söndags, strax före jordbävningen, nu bär gråtande släktingar ut hans kropp i en filt från bårhuset.