Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Kadaffis sista gömställe innan han greps i torsdags, nu har diktatorn begravts på hemlig plats. Foto: David Sperry/Scanpix.

Muammar Kadaffi begravd i hemlighet

Kadaffianhängare fick be över den döda kroppen
2:02 min

Det skedde innan gryningsljuset kunde avslöja något. En akt i lönndom utan någon från familjen närvarande. Bara ledamöterna från libyska övergångsregering. Samma män, som nyligen antagit sharialagar, men ändå valde att blunda för avstegen från islam när landets förre ledare Muammar Kadaffi jordsattes.

Att den libyske diktatorn Muammar Kadaffi skulle begravas på en hemlig plats hade det nationella libyska rådet redan slagit fast.

Allt för att undanröja möjligheten för Kadaffis anhängare att förvandla graven till en plats för fortsatt dyrkan.

Kadaffi begravdes tillsammans med sonen Mutassim och före detta försvarsministern Abu Bakr Yunis Jaber.

Sedan Kadaffi tillfångatogs och dödades under fortfarande oklara omständigheter har hans blodiga kropp släpats runt i offentligheten av triumferande libyer. Enligt övergångsrådet dödades Kadaffi i en eldstrid, men enligt en sjuksköterska var Kadaffi bara lätt skadad när han togs till sjukhus, vilket skulle betyda att han sköts i huvudet efter det att han blivit tillfångatagen.

Köerna ringlade sedan långa till kylrummet där vem som ville se Kadaffi död kunde defilera förbi.

Många kom långväga ifrån för att försäkra sig om att han faktiskt nu var död, så mytomspunnen att det för många libyer krävdes att se envåldshärskaren med egna ögon för att tro på att han inte längre utgör något hot.

Det brutala sätt som Muammar Kadaffi avslutade sitt liv föregicks av veckor av förnedring. En kusin till Kadaffi har i israeliska tidningar redogjort för generalens sista tid.

Han förflyttade sig ständigt mellan olika gömställen i Sirte och enligt de som fanns vid hans sida växlade hans humör mellan melankoli och raseri över vetskapen om att han styre fullständigt rasat samman.

I hans sällskap fanns sonen Muatassim och tjugotalet lojala, trogna ända in i döden. De bodde i övergivna hus avskurna från omvärlden ingen tv, inga telefoner eller elektricitet. De levde på pasta och ris större delen av tiden.

Hans medhjälpare och rådgivare försökte få honom att ge upp och lämna landet, men han vägrade och verkade inte förstå att han faktiskt hade förlorat folkets stöd, de sex miljoner han styrt med järnhand i över 40 år.

Hanterandet av den dödade Kadaffi strider mot islam där en död ska begravas inom 48 timmar. Kylrummet förmådde inte stoppa kroppens förruttnelse och det var det som avgjorde saken och Kadaffi begravdes tidigt tisdag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".