Grönt ljus för Turkiets EU-förhandlingar

Turkiet kommer inte att kriminalisera otrohet utan ska istället omgående besluta om resten av de demokratiska reformer EU krävt för att ge klartecken till förhandlingar om turkiskt medlemsskap.

Det lovade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan vid ett besök hos EU-kommissionen i Bryssel på torsdagen.

Det turkiska parlamentet kallas till extramöte nu på söndag för att godkänna den nya strafflagen och avskaffa missförhållanden i de regionala domstolarna i Turkiet, sa premiärminister Erdogan efter en timmes samtal med EU-kommissionen.

Den turkiska regeringen har alltså gett vika för den hårda pressen från EU om att stryka den kontroversiella paragraf som förbjuder otrohet och skynda på behandlingen av en modern strafflag.

Utvidgningskommissionären Günter Verheugen sa efter mötet med Erdogan att han inte längre ser några hinder för att kunna ge en mycket klar rekommendation till EU:s ledare om hur de ska besluta om medlemskapsförhandlingar med Turkiet.

Förra veckan uppmanade premiärminister Erdogan EU att inte blanda sig i Turkiets inre angelägenheter, men samtalen med EU-kommissionen idag har uppenbarligen fått Erdogan på andra tankar. Han har nu lovat att genomföra de reformer som EU kräver.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".