Italien värsta orosmolnet i krisens Europa

1:55 min

I morgon ska EU hålla ett nytt toppmöte för att besluta om en rad åtgärder för att undvika att Europa kastas ut i en recession. Men redan nu ifrågasätts det om åtgärderna kommer att bli tillräckliga. Det värsta orosmolnet just nu är Italien.

Det är det europeiska banksystemets hälsa som nu är det överskuggande bekymret för ledarna i eurozonen.

Många banker har för lite kapital i de egna kassakistorna och skulle inte klara att Grekland går i statsbankrutt eller får sina skulder nedskrivna.

Det internationella kreditsystemet har börjat halta och bankerna litar inte längre på varandra.

En av punkterna vid morgondagens toppmöte är därför nya pengar till bankerna.

Under helgen kom det fram att EU-ledarna diskuterar en räddningsinsats på 100 miljarder euro för att rekapitalisera banksystemet.

Den summan har överraskat finansmarknaden. De flesta beräkningar hittills har pekat på att det behövs åtminstone dubbelt så mycket - 200 miljarder euro för att alla ska kunna lita på att bankerna inte går omkull rätt som det är.

– Det verkar som att dom bara har räknat med hur mycket som behövs om Grekland fallerar, sa en bankman till mig i dag.

– Det behövs avsevärt mer för att tryggheten ska  återställas, säger Jon Peace vid den Japanska investeringsbanken Nomura till New York Times i dag.

Problemet är att fokus nu är inställt på Italien, eurozonens tredje största land. Statsskulden är ohållbart hög, räntorna på lån till Italien har stigit kraftigt och landets lånebehov har flera gånger de senaste månaderna räddats med hjälp av insatser från Europeiska centralbanken.

Det stora orosmolnet är att Europas banker har mångdubbelt mer att förlora om Italien måste räddas, än om Grekland faller

EU-ledarna satte under helgen press på premiärminister Berlusconi. Han utlovade tidigare ett sparpaket som tack för hjälpen, men ännu har just ingenting i det paketet verkställts. Särskilt ett förslag att höja pensionsåldern väcker hårt motstånd i Italien.