Turkiet

Dödstalen växer i jordbävningsområdet

1:14 min

Samtidigt som dödstalen stiger i jordbävningsområdet i Turkiet kommer mirakelhistorierna. Som den om en tvåveckor gammal baby, räddad i dag. Och den om en gravida mamma med två små barn räddade efter 35 timmar.

Nioårige Oguz Isler drogs fram från resterna av sitt hem och fortsätter hoppas att hans föräldrar också ska hittas.

Dödstalen har stigit till 366, men minst lika många till saknas fortfarande. 2 000 hus har rasat samman, enligt premiärministerns kontor.

I den värst drabbade staden Ercis kunde gravida Derya Coskun, dottern Elif och sonen Ozer grävas fram efter mer än 35 timmar i sitt raserade hus. Polisen Serkan Uzun och hans fru Havva grävdes också fram tidigt tisdag morgon.

Räddningsarbetare arbetar dygnet runt för att hitta fler. Turkiet har tackat nej till hjälp från andra länder, vilket kritiserats för att både Grekland och Israel erbjudit erfarna räddningsteam, som skulle kunna skynda på arbetet.

-- När jordbävningen kom satt jag på ett kafé och kröp genast under bordet, berättar en annan av dem som grävts fram 22-årige Abdullah Pinti för nyhetsbyrån AFP.

Men glädjescenerna när nya överlevande hittas minskar för varje timme.

I den större staden Van sökte en 34 årig morbror förgäves efter sin systerson, men lyckades bara hitta den tomma babysängen.

– Vi har hittat sängen och om Gud vill hittar vi honom också, sa han där han stod och tittade på räddningsmanskapet. I huset fanns också en bror.

För dem som har överlevt är kylan ett stort problem. Nätterna är kalla och det väntas snö. En del sover i bilar, några i tält och andra under bar himmel med några filtar.

– Vi kommer att tvingas bo så här en eller två veckor, säger 34 åriga Zuleyha, som tillsammans med make och femårig son övernattar i bilen.   

Fotbollsplanen i Ercis har förvandlats till tältläger och akutsjukhus. Till området har 2 000 räddningsteam skickats från 45 turkiska städer.

Vice premiärministern Bulent Arinc har tackat nej till erbjudanden från tio länder om hjälp, däremot finns iranska hjälparbetare på plats.

Turkiska Röda halvmånen har skickat 7 500 tält och 22 000 filtar bland annat.