Journalisters lösenord utlagda på Twitter

1:38 min

På mikrobloggen Twitter har lösenord till olika journalisters e-postkonton lagts ut. Expressen och Aftonbladet har drabbats och har polisanmält händelsen. Uppgifterna publicerades på ett Twitterkonto, som påstås tillhöra riksdagsledamoten William Petzäll, som har hoppat av från Sverigedemokraterna. Men Petzälls  advokat säger till Aftonbladet att det inte är Petzäll som skriver, utan att hans Twitterkonto har kapats.

– Det är mycket allvarligt att någon olovligen tillskansar sig lösenord till journalisters mailkonton, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattson. Det finns ju information som kan användas som motverkar journalistisk granskning och det kan finnas information som riskerar meddelarfriheten i de mailkorgar, som flera olika redaktioner uppenbarligen har fått röjda.

– Samtidigt är det extra allvarligt när det förs fram påståenden att ett politiskt parti skulle ha gjort sig skyldigt till det här, men jag vill betona att det finns inga som helst bevis för att så skulle vara fallet, säger Thomas Mattson.

Enligt uppgifterna på Twitter är det bland annat ledande företrädare för Sverigedemokraterna som ska ligga bakom det här.

Men Sverigedemokraterna förnekar all inblandning och det har kommit uppgifter om att den före detta Sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto ska vara kapat.

– Oavsett vem eller vilka som ligger bakom det här tycks ändå uppgifterna om lösenorden stämma, säger Thomas Mattson. Det finns vissa uppgifter som tyder på att de här uppgifterna tyvärr stämmer, men det är för tidigt att ha någon uppfattning om vem eller vilka som skulle ha gjort de misstänkta dataintrången. Vi har kontrollerat vissa uppgifter och därefter gjort en polisanmälan om ett dataintrång.

Även Aftonbladet bekräftar att reportrar på den tidningen fått sina e-postkonton hackade. De lösenord som har lagts ut på Twitter tycks inte längre vara aktuella, men de drabbade ser ändå väldigt allvarligt på intrånget.

– Det tyder ändå att det är lösenord som har använts och därmed har någon eventuellt haft insyn i de mailsystem som man har haft lösenord till.

Karin Airaksinen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista