Olympus betalade miljarder för rådgivning

1:10 min

En större skandal runt den japanska kameratillverkaren Olympus rullas nu upp sedan det avslöjats att företaget betalat ut 4,5 miljarder kronor för rådgivning i samband med ett företagsköp.

Utbetalningar ska ha skett i samband med att Olympus köpte ett brittiskt företag som tillverkar medicinska instrument. De japanska myndigheterna har hittills agerat försiktigt men nu växer kraven på en grundlig utredning samtidigt som frågor väcks om japansk företagskultur.

Eftersom pengar kan ha betalats till personer i USA har den amerikanska federala polisen, FBI, även startat en egen utredning.

Normalt sett får rådgivare en eller ett par procent av inköpspriset men i den här affären har Olympus betalat mer än en tredjedel av inköpssumman. Det är fortfarande oklart vem som har fått pengarna.

Skandalen blossade upp sedan Olympus efter bara sex månader sparkade sin nye vd Michael Woodford. Han är brittisk medborgare men har jobbat i 30 år inom det japanska företaget. Officiellt är skälet att han inte respekterar japansk företagskultur men Woodford säger att han fick sparken när han upptäckt och ifrågasatt de stora utbetalningar som Olympus styrelse gjort.

Olympus aktie har tappat runt 50 procent av sitt värde medan skandalen rullats upp de senaste veckorna.