Sjukförsäkringsutredning möter motstånd

Den översyn regeringen vill göra av socialförsäkringarna möter starkt motstånd redan innan den börjat. Folkpartiet, som samarbetade med regeringen i den stora pensionsuppgörelsen, tror att det blir svårt att enas om socialförsäkringarna.

Vänsterpartiets Ulla Hoffman kallar det en hetsjakt på de sjuka.

– Man tittar till exempel inte på alla de människor som går till jobbet även om de är sjuka. Istället för att ge sig på försäkringarna för de sjukskrivna så ska vi se till att ha arbeten som inte gör människor sjuka.

Ulla Hoffman tycker inte att socialförsäkringarna behöver förändras och är upprörd över att regeringen utan att meddela vänsterpartiet presenterat direktiv till en stor översyn av socialförsäkringen.

Fördelar och brister
Man kan se direktiven som ett resultat av de utfästelser statsminister Göran Persson gjorde i riksdagen för snart ett år sedan. Han ville se en större genomgång tillsammans med de andra partierna som gjordes i och med uppgörelsen om det nya pensionssystemet.

Rikförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg ska fram till november 2006 kartlägga vilka fördelar och brister nuvarande system har och om det bland annat är möjligt att öka fackens och arbetsgivarnas ansvar.

Fp kritiskt
Vänsterpartiet stod inte bakom uppgörelsen om det nya pensionssystemet i början av 90-talet, men fem av sex partier gjorde det.

Folkpartiet var ett av dem, men folkpartiets Bo Könberg, som förövrigt var den som Göran Persson vände sig till i riksdagens kammare om översynen av socialförsäkringarna för ett år sedan, tror inte på en upprepning.

I de direktiv som presenterades på torsdagen är inte alla socialförsäkringar med, bland annat är a-kassan undantaget, vilket Bo Könberg är kritisk till.

– Den största bristen i direktiven är att den viktiga arbetslöshetsförsäkringen läggs utanför. Vi liberaler vill ju att även den ska vara en socialförsäkring. Nu blir den inte med i den här utredningen och då är det svårt att se en uppgörelse i det breda fältet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".