Kvinnoförbundet vill inte ha kvar Hägglund

1:39 min

Varken Kristdemokraternas ungdomsförbund eller ledningen i seniorförbundet vill välja om Göran Hägglund som partiledare, och nu står det klar att även partiets kvinnoförbund vill byta ut Hägglund.

– Vi ser nu en annan person som skulle kunna göra det här jobbet på ett bra sätt, säger Maria Fälth som är Kvinnoförbundets ordförande.

Kvinnoförbundet vill inte avslöja vem de vill se som partiledare i stället för Göran Hägglund, men enligt vad Ekot erfar har man nominerat partisekreterare Acko Ankarberg.

Sedan tidigare är det känt att både ledningen i Kristdemokraternas ungdomsförbund och ledningen i Seniorförbundet vill ha Mats Odell som partiledare. Det här betyder alltså att inget av sidoförbunden ger Hägglund sitt uttalade stöd.

Just nu arbetar partiets valberedning med alla nomineringar som kommit in från distrikt och lokalföreningar och sidoorganisationer.

Klart är att 17 distrikt stödjer nuvarande partiledare Göran Hägglund, medan sex stycken uttalat sitt stöd för Mats Odell.

Ytterligare ett annat distrikt säger nej till Hägglund utan att peka på någon annan kandidat. Två kan inte säga vem de förordar,

Ett antal kristdemokrater som står bakom Mats Odell propagerar nu för att valberedningen skall arrangera utfrågningar av både Hägglund och Odell, på ungefär samma sätt som Centerpartiet och Vänsterpartiet genomfört i sina partier under sommaren och hösten.

Mats Odell, som också är gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, vill i dag inte ge besked om han tänker stå kvar som kandidat till partiledarposten fram till slutet av januari när partiet håller sitt riksting, även om valberedningen kommer fram till att man vill att Göran Hägglund fortsätter som partiledare.

– Om vi efter en demokratisk process, där medlemmarna har fått träffa kandidaterna och diskutera vägval, och att det där efter finns en tydlig bild har fått flest röster då är det självklart att jag inte kvarstår som kandidat. Om man däremot nu skulle stänga butiken och inte låta de här tre månaderna användas för en diskussion om partiets väg framåt, då är saken i ett annat läge, säger Mats Odell.