Ingen motorväg genom indianskt territorium

Bolivias president Evo Morales har gått med på Amazonasindianernas krav att inte tillåta några vägbyggen genom deras område Isiboro Sécure, allmänt kallad TIPNIS och som både är indianskt territorium och nationalpark.

Det krävdes en över två månader lång marsch, från det tropiska låglandet upp till det kyliga La Paz, och väl där en envis ockupation av området kring presidentpalatset, för att Evo Morales skulle gå med på Amazonasindianernas krav.

När marschen pågick anklagade Evo Morales de cirka 2 000 som deltog i den, för att vara styrda av USA:s ambassad och han betonade flera gånger att vägen genom Isiboro Sécure skulle byggas, alldeles oavsett var marschdeltagarna sa.

En vändpunkt blev när polisen, för ett par veckor sen, angrep marschen.

Reaktionen blev våldsam. Flera ministrar tvingades avgå. Samtidigt växte stödet för Amazonasindianerna.

När de efter 64 dagars utmattande vandring äntligen kom fram till La Paz så hyllades dom av tiotusentals människor.

Men det var ändå först en vecka senare som Evo Morals tog emot indianernas ledare i presidentpalatset men då gick det snabbt; efter bara ett par dagars förhandlingar gick han med på deras krav.

Det här var andra gången på kort tid som Evo Morales, efter omfattande protester, tvingats backa från beslut han redan fattat. I december gällde det priset på bensin och nu, alltså, vägbygget genom Isoboro Sécure.

En del tolkar det som uttryck för flexibilitet, och känslighet inför den allmänna opinionen.

Andra, däremot, menar att det visar att Evo Morales har tappat sin politiska kompass.