Lösenord spridda efter intrång på bloggportal

2:30 min

Bloggportalen Bloggtoppen.se, där tiotusentals svenskar har registrerat användarkonton och lösenord, har hackats och uppgifterna har spridits på internet. Den ansvarige för sajten, Jimmy Holmlund, säger att han först i dag fick reda på vad som hänt och sajten nu är stängd.  

– Det är ju mycket allvarligt på grund av att informationen finns tillgänglig på internet och många använder sig av samma lösenord på flera tjänster, vilket naturligtvis innebär en risk för kapade konton, säger Jimmy Holmlund, ansvarig för Bloggtoppen.se.

Bloggtoppen.se har omkring 90 000 registrerade användare, som nu uppges ha drabbats, och som alltså har registrerat mejladress och lösenord på sajten.

I kontakt med webbhotellet där sajten ligger, står det klart i dag att någon har upptäckt en sårbarhet i systemet och kommit åt uppgifterna. Problemet är att många i dag använder sitt lösenord till flera andra tjänster på nätet, som Twitterkonton till exempel.

– Nu har jag bett webbhotellet att stänga ner sidan, så ska vi titta på när det här intrånget kan ha skett och se om vi kommer att göra en polisanmälan.

Dataintrång kan ge fängelse i maximalt två år. Jimmy Holmlund säger att han nog inte kommer att öppna upp den hackade sajten igen.

Intrånget kan ha samband med de lösenord till journalisters mejlkonton, som tidigare i dag spreds på Twitter via en sverigedemokrats konto. Sverigedemokraterna förnekar någon koppling till detta och mycket tyder på att även Twitterkontot har kapats.

Några som har drabbats är reportrar vid tidningarna Expressen och Aftonbladet, som nu har gjort en polisanmälan.

– Det är mycket allvarligt att någon olovligen tillskansar sig lösenord till journalisters mailkonton, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Det finns ju information som kan användas för att motverka journalistisk granskning och det kan finnas information som riskerar meddelarfriheten i de mailkorgar, som flera olika redaktioner har fått röjda.

Rekommendationen till de som har drabbats är att så snabbt som möjligt byta sitt lösenord.

– Det är egentligen det som är problematiken, att man har lösenord på så många olika ställen, så att man tenderar att använda samma lösenord på alla ställen, säger André Rickardsson, IT-säkerhetsexpert på företaget Bitsec. Det gör att blir det intrång på ett ställe, då vet angriparen att lösenordet med stor sannolikhet fungerar på en massa andra ställen också.  

Marcus Eriksson och Karin Airaksinen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista