Grekiskt nyval sannolikt trots nytt EU-krismöte

1:55 min

En lösning på krisen inom eurozonen står på att göra-listan för det nya EU-toppmötet i dag. Men oavsett resultatet står Grekland sannolikt inför ett nyval, menar bedömare. Premiärminister Papandreou står inför ett myteri inom sitt eget parti Pasok.

– Sista gången, förra veckan, fick de en väldigt skarp varning från flera Pasokledamöter att det här är sista gången de röstar i blindo och att det inte blir en andra gång, säger Christoforos Sardelis.

Sardelis är bland annat före detta chef för Grekiska riksgäldskontoret, och har arbetat för bland annat svenska riksbanken. Han har god insyn i de förhandlingar som pågår.

Det har länge talats om att en rad ledamöter inom regeringspartiet Pasok har varit nära att rösta emot sin egen regerings förslag om de nya åtstramningsåtgärder som övriga euroländer krävt som villkor för räddningslånen till Grekland.

Men fram till nu har i sista sekunden tillräckligt många rättat in sig i leden. Pasok har bara fyra rösters övervikt i parlamentet.

Det råder stundtals närmast anarki här i Grekland. Stinkande sopberg ligger på gatorna eftersom renhållningsarbetarna strejkar. Flera departement är fortfarande ockuperade av de anställda, som kräver regeringens avgång.

Poliser demonstrerar mot regeringen och med jämna mellanrum stängs hela landet av generalstrejker.

Om det senare i dag kommer någon form av lösning på Greklands problem, kommer den att bli svår eller omöjlig att genomföra inom landet eftersom motståndet är så starkt.

Regeringspartiets opinionssiffror är närmast obefintliga. Det stora oppositionspartiet Ny Demokrati har hittills vägrat att ställa sig bakom några av besluten om åtstramningar.

En koalitionsregering är enda sättet att bryta splittringen inom landet, säger Christoforos Sardelis. Dagens möjliga uppgörelse efter EU-toppmötet kan ge Grekland en nödvändig tidsfrist, tror han.

– Om man kan rösta igenom det här, få lite tidsanstånd igen till nästa gång så att säga, några månader, och under tiden utlysa nyval och se vad som händer. Det är många som kräver nyval just nu, säger Christoforos Sardelis.