Mycket oklart inför toppmötet om euron

1:25 min

En politisk överenskommelse i Italien i går kväll ökar möjligheterna för kraftfulla beslut vid dagens nya toppmöte om euron. Men fortfarande är mycket oklart inför mötet.

Den italienska regeringens stödparti Lega Nord gav till sist med sig i frågan om höjd pensionsålder till 67 år. Men det var en omvändelse under galgen. För i helgen satte EU:s ledare hård press på den italienska regeringen.

Premiärminister Berlusconi blev strängt uppmanad att han måste ha med sig nya beslut om sparåtgärder hit till Bryssel i dag, det sades vara en förutsättning för hela räddningspaketet för euron.

Lega Nord trotsade det hotet i måndags genom att stoppa nya italienska sparbeslut, men i går kväll meddelade partiledaren Umberto Bossi att parterna trots allt hade nått en överenskommelse. "Nu återstår att se vad EU säger om den", sa Bossi i går.

Vid dagens toppmöte hoppas EU:s stats- och regeringschefer komma överens om en förstärkning av räddningsfonden EFSF. Det behövs för att euron ska överleva även om krisen förvärras ännu mer i stora länder som Spanien och Italien.

EU-ledarna vill i dag också enas om nya skuldlättnader för Grekland, och dessutom en samordnad aktion för att stärka Europas banker.

Bankerna kommer att tvingas dra in runt 1 000 miljarder kronor i nytt kapital. Pengarna ska i första hand komma från privata marknaden, men allt tyder på att kapitaltillskottet till bankerna kommer att kosta Europas skattebetalare mångmiljardbelopp.