Kenyas militäroffensiv efter kidnappningar stöds

2:36 min

Ytterligare två utländska hjälparbetare kidnappades i går av ett beväpnat somaliskt gäng, den här gången inne i Somalia. De tidigare kidnappningarna de senaste veckorna skedde på kenyansk mark, och militäroffensiven som Kenya inledde som svar får nu understöd av Frankrike.

För Kenya är det första gången landet går ut i krig inne i ett annat land.

– De är nog glada nu, de har ju aldrig fått vara ute i strid förut, säger en man om soldaterna som passerar förbi en av de små byarna längs vägen mot den somaliska gränsen.

Kenyanerna verkar inte jubla över att vara ute i krig, men en sak verkar många överens om:

– Det är bra att jaga al-Shabab för det de gör är inte rätt, säger Omar som står och lagar sin taximotorcykel när militärlastbilarna dundrar förbi.

Att det fredliga och vänliga turistlandet Kenya skulle invadera ett grannland kom lika plötsligt som överraskande för de flesta.

Nu har offensiven pågått i över en vecka och de tusentals soldaterna tar sig långsamt framåt, på tre fronter.

I väster mot staden Afmadow, centralt där de kenyanska trupperna har fastnat på leriga vägar när regnet nu äntligen har kommit till Somalia, och österut mot kusten där det viktigaste målet ligger: hamnstaden Kismayo, en knutpunkt för den som vill kontrollera ekonomin.

Från tullavgifterna i Kismayo får den islamistiska al-Shabab-gerillan några av sina viktigaste inkomster.

Kenyanskt flygvapen bombar al-Shababs fästen som understöd längs vägen. Kenyansk militär har också uppgett att amerikanska drönare och ett franskt hangarfartyg har varit med och bombat al-Shabab-mål.

Det förnekas av både USA och Frankrike, men spekulationerna fortsätter i pressen i regionen om att USA varit med och pressat Kenya till offensiven, för att ta tillfället i akt att ta itu med al-Shabab-gerillan.

Frankrike ska nu i alla fall hjälpa till med materielleveranser till den kenyanska armén. Frankrike har ju fått ett speciellt intresse för Somalia, efter att den franska kvinna som kidnappades av hittills okända somalier dog i fångenskapen.

Det är provokationen att beväpnade somalier gått in i Kenya och kidnappat fyra europeiska kvinnor som fått Kenya att agera med sådan oväntad kraft.

Kenya har länge pratat om att skapa en buffertzon mellan sin gräns och al-Shabab-gerillan, men inte förrän kidnappningarna nu hotar en av Kenyas viktigaste inkomstkällor har landet gjort slag i saken.

Turistorterna kring Lamu, där två av kvinnorna fördes bort, ligger nu i princip öde – tömda på turister. Bilden av ett land som är livsfarligt att semestra i är katastrofen som nu gjort turistlandet till en krigarmakt.