Irakier lever under dödshot

De kidnappade västerlänningarna i Irak får stor uppmärksamhet i västmedierna. Men också många irakier lever under dödshot efter anklagelser för att de arbetar för ockupationsmakten.

En av många som hotas är en 25-årig Bagdadbo som jobbar på stadens flygplats.

– Jag fick hem ett brev där det stod ”död åt spioner och förrädare”, berättar Saad. Han sitter hemma i soffan i Bagdad-stadsdelen Adamiya. Han är 25 år och muskulös.

– Jag tänkte: på vilket sätt är jag en förrädare genom att jobba med underhåll av flygplatsen, säger han.

Nu undrar han om han står näst i tur att mördas av dem som inte vill att någon ska arbeta för den USA-stödda regeringen.

– En vän till mig, Mazin, dödades för tre veckor sedan, de sa att han var spion åt amerikanerna. I själva verket jobbade han med att bygga skolor, säger Saad.

Dödshot
Det är ingen som vet exakt hur många som mördats, men dödshotet svävar över alla som arbetar för västerlänningar, eller för regeringen.

Bara när det gäller tolkar åt amerikanska militären har ett 50-tal dödats i år bara i Bagdad. Även städerskor, kockar och chaufförer drabbas. Ofta skjuts de ihjäl på väg till eller från jobbet, ofta av män i exklusiva bilar, som BMW och Mercedes, män med moderna vapen.

Rädsla och avund
Saad säger att det största hotet kommer från människorna närmast honom, från moskén och grannar. Kanske lämnar de vidare uppgifter till mördarna, som man tror ofta tillhör Saddam Husseins gamla hemliga polis, kanske samverkar de med religiösa extremister.

Ett motiv för grannarna kan vara avund över att han har ett relativt välavlönat jobb, tror han.

Moskén borde bara vara en plats för bön och predikan, men de har listor över dem som arbetar med utlänningar, säger han. Nu tjatar hans familj på honom att han ska sluta sitt riskfyllda arbete, men han behöver inkomsten.

– De säger att de tillhör mujaheddin, att de slåss för islam, säger han. Men de dödar vanliga människor, utan någon orsak.

Nils Horner och Amjad Saed, Bagdad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista