Merkel måste få grönt ljus innan eurotoppmötet

1:24 min

I dag ska EU:s stats- och regeringschefer försöka komma överens om ett lösningspaket för skuldkrisen. Men för att det ska ske måste tyska förbundsdagen ge förbundskansler Merkel grönt ljus att förhandla.

Innan toppmötet kan börja i Bryssel riktas alla blickar hit, mot förbundsdagen i Berlin. Vid lunchtid i dag håller förbundskansler Merkel en regeringsförklaring om den tyska positionen inför Brysselförhandlingarna, och därefter kommer förbundsdagen rösta om vilket förhandlingsmandat hon får med sig till Bryssel.

– Vi rör oss alla på ny mark här, därför behöver jag få så brett stöd som möjligt, sa Angela Merkel i går.

Och regeringskoalitionens partier, Kristdemokraterna och Liberalerna kom i går överens med Socialdemokraterna och De gröna om ett gemensamt förslag.

I det ingår bland annat de två föreslagna lösningarna att kraftigt förstärka räddningsfonden EFSF:s ekonomiska slagkraft med hjälp av dels en försäkringsmodell och dels en modell där utomstående investerare bidrar.

Merkel kommer också att ha med sig ett förslag till Bryssel om hur en skatt på finanstransaktioner kan se ut.

Den stora frågan i omröstningen i förbundsdagen kommer att bli hur många ledamöter i Merkels regeringskoalition som kommer att rösta mot förhandlingsförslaget. En del säger blankt nej.

– Vi köper oss med större risker möjligen lite mer tid, men vi löser inte problem på lång sikt, säger till exempel Merkels partikamrat Wolfgang Bosbach, som kommer att rösta nej i dag.