14 från Libyenstyrkan misstänks för smuggling

0:32 min

14 anställda inom flygvapnet som tjänstgjort under den svenska insatsen med Gripenplan i Libyen har anmälts till åklagare av militärpolisen misstänkta för varusmuggling.

Säkerhetspersonal upptäckte varorna när de gick igenom lasten, det handlar alltså om en last och transportplan som inte kontrolleras av svenska Tullen.

– De har uppenbarligen använt försvarsmaktens flygplan för att frakta privata saker, för privata ändamål. Det är inte tillåtet att använda försvarsmaktens flygplan för privata ändamål och det känner personalen till, säger Johan Lundgren vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Kammaråklagare Åke Hansson bekräftar för Svenska Dagbladet att det pågår en förundersökning i frågan. De privata varor som upptäcktes vid en kontroll på F21 i Luleå ska enligt uppgifter till tidningen vara bland annat sprit, vin, hemelektronik och leksaker.

Enligt Katja Öberg Lundgren, som är informationschef vid Livgardet, som ansvarar för militärpolisen, har förhör genomförts som lett till en anmälan mot de 14 flygvapenanställda.

– Personalen vet om att det inte är tillåtet, så vi ser allvarligt på det hela, säger Johan Lundgren vakthavande informatör vid Försvarsmakten.