Hjälpen till behövande i Turkiet försenas

2:10 min

Hjälpen till jordbävningsoffren i Turkiet försenas på grund av politisk splittring. Den officiella dödssiffran har nu stigit till 459, men befaras stiga.

Det intensiva räddningsarbetet pågår men de som bor i området klagar på bristande samordning, samtidigt som kyla och regn försvårar räddningsarbetet. I byar utanför staden Ercis vet människor inte vart de ska vända sig.

– Vi får inte ordentlig hjälp, vi går till militären, de säger att vi ska gå till guvernören i byn, men han säger åt oss att dra åt helvete, säger Ikram

Ikram och andra står i kö vid lastbilar från olika kurdiska provinser. Här finns vatten, blöjor, och filtar, men mest behöver vi tält, säger en tolvbarnspappa, som sovit ute med sin familj efter jordbävningen.

– Men vi har inga tält, säger den kurdiska parlamentarikern Özdal Ucer från BDP-partiet.

– Ni får tält hos guvernören, vi har inga tält att dela ut och vi kommer inte ge några varor förrän ikväll, så försök vara tålmodiga och vänta.

Hjälpsändningarna här kommer från Diyarbarkir och andra städer där kurder är i majoritet, men de samordnas inte med den turkiska regeringens räddningsinsatser.

– Staten, Röda Halvmånen och guvernören täcker inte människors behov, så vi försöker hjälpa vårt eget folk, säger Özdal Ucer.

Samtidigt börjar kallt regn falla, flera av männen som försöker ta emot vattendunkar som kastas från lastbilen säger att hjälparbetet efter jordbävningen politiseras och visar på splittringen i samhället. Premiärminister Tayyep Erdogan flög till området direkt efter händelsen, liksom ledande politiker från kurdiska partier.

Bland dem som väntar sig ännu en kall natt ute ökar desperationen En man som försökt få ett tält, utan att lyckas, är arg och säger att han inte litar på regeringen, han tycker att den försöker ta politiska poänger på döda människor.