Förvärrad situation i centrala Bangkok

2:04 min

Centrala delar av Thailands huvudstad Bangkok hotas nu också av vattenmassor. Delar av innerstaden är redan täckt av halvmeterdjupt vatten.

– Flodvallen gick sönder och vattnet forsade in mitt hus, säger en dam, Wan Pen.

 Hon står med några plastkassar hon snabbt packat ihop.

 – Vi hade en stor översvämning för tio år sedan, men då gick vattnet bara till mina anklar. Nu är det så mycket värre.

Folk packar hastigt ihop sina saker och ger sig av. En dam kom paddlande på en träpall, andra vadar fram i det midjedjupa vattnet. En kvinna kom med en plasthink full med nyfödda hundvalpar.  På väggarna ser jag kluster av kackerlackor som försöker rädda sig från att dränkas.

Premiärminister Yingluck Shinawatra varnade i går kväll för att vattnet kan komma att stiga till 1,5 meter också i Bangkoks centrala affärsdistrikt.

För bara ett ögonblick passerade en lastbil förbi med Thailands arméchef på flaket, general Prayuth Chan-ocha.  Han var på väg för att inspektera soi 80, eller gränd 80. Där rapporteras det om en allvarlig situation där för en fördämning har brustit.

Det finns rapporter om spänningar mellan armén och Bangkoks styrande å ena sidan och regeringen, under premiärminister Yingluck å den andra. Spänningar som går tillbaka till de senaste årens konflikt mellan röd- och gulskjortor.

Man tror att situationen kommer att förvärras mot slutet av veckan på grund av stigande tidvatten, i förening med vattnet som kommer vällande norrifrån.

Nu på morgonen är vattennivån 60 centimeter vid Bangkoks andra flygplats, Don Muang. Men den stora internationella flygplatsen, Subarnabhumi, kommer att kunna skyddas från vatten, och förbli öppen, det lovar premiärminister Yingluck i dag.