Tidningskrönikan: Om Moderaternas historia

2:46 min

Tidningskrönikan har i dag samlat kommentarer kring den infekterade debatten om vilken roll föregångaren till nuvarande Moderaterna egentligen spelade för införandet av allmän rösträtt. Krönikör: Katarina Helmerson.

”Dubbelfel” Så skulle man kunna sammanfatta Konservativa Nya Wermlandstidningens syn på partisekreteraren Sofia Arkelstens sätt att hantera partiets historiska förhållande till rösträttsfrågan.

I en intervju i Dagens Nyheter säger Sofia Arkelsten att Moderaternas föregångare var med i genomförandet av lika rösträtt, men hade hon vetat bättre hade hon sluppit säga fel och sedan ta tillbaka alltihopa anser som skriver:

”För det var faktiskt statsminister Arvid Lindman från högern alltså Allmänna Valmansförbundet, som 1907 drev igenom allmän rösträtt för män i proportionella val. Tolv år senare infördes också kvinnlig rösträtt med acklamation sedan högern, socialdemokraterna och liberalerna gjort upp.

Oavsett vad dåtidens höger gjorde eller inte gjorde borde det inte ha någon särskild bäring för vad dagens Nya Moderater gör eller tycker. Nu får man skylla sig själv lite grann eftersom det så kallade idéprogrammet är så spretigt, luddigt och historielöst.”

som börjar med att deklarera att tidningen grundades för att stödja kampen för lika rösträtt, gör en annan tolkning av Arvid Lindmans insats i rösträttsfrågan än sin konservativa kollega. Beslutet 1907 om allmän rösträtt fattades under galgen, för att förhindra än mer långtgående reformer, enligt tidningen. Och motståndet fortsatte konstaterar UNT som skriver:

”Ännu 1916 och 1917 fällde Högern i riksdagen förslag om kvinnlig rösträtt. När Karl Staaffs efterträdare som liberal partiledare, Uppsalaprofessorn Nils Edén, i spetsen för en koalition av liberaler och socialdemokrater 1918-21 genomdrev kvinnlig rösträtt försökte moderata högerpolitiker få sitt parti att godta en kompromiss. Det avvisades av de mer militanta som till sist ändå tvingades kapitulera. Det behöver inte vara så att Arkelsten medvetet försökte förvanska historien i syfte att skapa intrycket att Moderaterna alltid varit samma typ av parti som i dag. Mer troligt är faktiskt att hon inte har en susning om avgörande delar av svensk historia.”

även den liberal skriver under rubriken Utan historia ingen framtid:

”Kanske är det symptomatiskt att ett parti som går i pragmatismens spår och tappar fokus från idéerna också trampar snett när det gäller sin historieskrivning.”

Och så slutligen, socialdemokratisk som skriver:

”Högern verkar ha tappat fotfästet totalt, att ljuga om saker som lätt kan kontrolleras är direkt dumdristigt. Men det är klart Fredrik Reinfeldt kallade ju oss svenskar redan 1993 för "Det sovande folket". Moderaterna kanske på riktigt tror att vi svenskar är så trötta att vi inte orkar tänka själva.”