”En av de större lösenordsstölderna”

1:29 min

Fler än 180 000 svenskar kan ha fått sina lösenord läckta på nätet, visar det sig. Minst 58 sajter verkar ha blivit utsatta för dataintrång, alltså inte bara bloggtoppen.

– Det är en av de större lösenordsstölderna som kommit i dagens ljus. Vi hade en stor stöld för några år sedan men jag räknar det här som tre-fyra gånger så stort, säger Sveriges Radios säkerhetsrådgivare Joakim von Braun.

Listan med runt 90 000 användaruppgifter som via ett dataintrång uppges ha stulits från den numera nedstängda sidan bloggtoppen, publicerades av en Twitteranvändare på nätet i september, skriver tidningen Aftonbladet.

Redan i augusti lade samma användare ut en lista med användaruppgifter och lösenord från ytterligare 57 olika sajter. Från musiksajter och en släktforskningssajt till exempel, och från Puff, presentgrossisternas förening, där Margareta Malmhagen är VD.

– Vi fick lägga ner hemsidan under några dagar och göra om lösenorden för alla våra 900 medlemmar, säger hon.

Tidningarna Aftonbladet och Expressen har efter att gamla lösenord dykt upp som tillhör deras reportrar polisanmält dataintrång till länskriminalpolisen i Stockholm.

Man kan inte nog upprepa att folk ser till att byta sina lösenord om man drabbats och inte använda samma överallt, säger Joakim von Braun, som menar att ett motiv till sådana här tillslag kan vara att tjäna pengar:

– Dels säljs den här typen av information på svarta marknaden; lösenord i buntar om tusen eller tio tusen. Eller så letar man efter kreditkortsinformation, bankkontoinformation eller lösenord till andra ställen där det sker ekonomiska transaktioner, säger säkerhetsrådgivare Joakim von Braun.