Försvarsanställda misstänkta för smuggling

1:59 min

Ett tiotal anställda inom flygvapnet på F21 i Luleå som tjänstgjort under den svenska Libyeninsatsen har anmälts till åklagare av militärpolisen misstänkta för varusmuggling.

Bland annat har sprit och hemelektronik upptäckts när försvaret nu flyger hem materiel från basen på Sicilien.

– Jag tycker bara att det är väldigt tråkigt att det här uppstår med tanke på allt de beröm som vi fått för insatsen.

Under den svenska Libyeninsatsen har det gått frakt- och transportplan mellan insatsbasen på Sicilien och svenska flygförband mer eller mindre varje vecka.

Och det var i samband med en intern kontroll av en hemfrakt med försvarsmaterial till Luleå nyligen som upptäckten av privata varor gjordes.

Katja Öberg Lundgren som är informationschef vid Livgardet, som ansvarar för militärpolisen som nu utreder ärendet tillsammans med åklagare, förklarar.

– Det är bland annat hemelektronik och alkohol. Utredning pågår med förhör bland annat den här veckan. Men exakt vad som hänt i det här fallet det kan vi inte gå in på just nu eftersom utredningen fortfarande pågår.

Ekot har inte fått tag i kammaråklagaren Åke Hansson i Luleå, som leder förundersökningen om misstänkt smuggelbrott, men han säger till Svenska Dagbladet att utredningen handlar om varorna förts in i Sverige på rätt sätt.

Men han säger inget om mängden på varorna som beslagtagits.

De militära flygtransporterna passerar i regel inga tullar, men försvarsanställda ska som alla andra följa EU:s skatteregler.

Med andra ord att det är tillåtet att skattefritt köpa med sig till exempel alkohol hem från ett annat EU-land, som Italien - om det är för privat bruk.

Men det ska transporteras av köparen själv vilket också är försvarsmaktens regel för hur anställda på utlandsuppdrag får ta hem saker de köpt privat.

Fraktplanen ska inte nyttjas, förklarar ställföreträdande flottiljchef på f21 Tommy Henriksson.

– Regelverket säger att vi inte ska göra det. Utan det är egentligen inga konstigheter utan vi får helt enkelt se vad blir utfallet av utredningen och vad har åklagaren för uppfattning om vad som är fel och vad som inte är fel i det här sammanhanget.