Nokias vd Stephen Elop, Nokias vd, berättade om lanseringen i London i dag. Foto: Sang Tan/Scanpix.

Nya Nokialurar - är de tillräckligt smarta?

Lite av vinna-eller-försvinna
1:45 min

Världens största mobiltillverkare, finländska Nokia har presenterat nya mobilmodeller i dag. Det handlar om datorlika mobiler eller smartphones och lanseringen i dag är viktig för bolaget som har halkat efter i den hårda konkurrensen med Iphone och Android. Nokias vd Stephen Elop berättade om lanseringen i London.

Det var lite av halleluja-stämning på Nokiadagen i London och det kanske behövdes i en stukad organisation som har hamnat på efterkälken.

Och det är faktiskt lite av vinna-eller-försvinna för Nokia som än så länge försvarar sin förstaplats totalt sett men när det gäller smartphones är både Apples Iphone och Googles Android större.

Nu är det den första mobilen som är resultatet av samarbetsavtalet med Microsoft från tidigare i år. Ett samarbete som beskrevs som av tvång men som underlättades av Nokias tappade marknadsandelar och rekryterinmgen av nye vd:n Stephen Elop från just Microsoft.

Lanseringen nu är alltså helt avgörande för Nokias framtid och det sker när mobilbranschens hetaste säljperiod inleds, det fjärde kvartalet och inför julhandeln, då många är sugna på att byta och köpa nytt.

Den nya och dyraste modellen heter Nokia Lumia 800 som uppges kosta drygt 400 euro, eller 4000 kronor, och en budgetmodell lanseras samtidigt.

På tillställningen i London visades via länk direkt från fabriken i Salo i Finland hur mobilerna packades ner för vidare transport ut på marknaderna. Redan nästa vecka ska de finnas i sex länder, Sverige är inte med där.

Dessutom kommer det fyra enklare mobiltelefoner också och de är prissatta för att passa marknader med mindre köpstarka kunder än i västvärlden.

Marknaden höjde aktiekursen men frågan är förstås om mobilköparna också tycker att Nokias mobiler är tillräckligt smarta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".