Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningens region Sydost. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio

Kommunernas bostadsaffärer upprör hyresgäster

"Borde vara skattekollektivets ansvar"
2:00 min

För att hitta bostäder till hemlösa kan kommunerna numera använda sig av de allmännyttiga bostadsbolagens vinst. I till exempel Jönköping kommer kommunen att köpa bostadsrätter för en del av det kommunala bostadsbolagets vinst. Det har fått Hyresgästföreningen att gå i taket.

– Jag tycker det är direkt osmakligt att hyresgästerna, som generellt sett har lägre disponibel inkomst än andra grupper i samhället, själva ska vara med och betala det här som rimligen borde vara hela skattekollektivets ansvar, säger Björn Johansson, föreningens regionordförande.

Från och med i år ska allmännyttiga bostadsbolag drivas affärsmässigt och den nya lagen säger också att kommunerna nu får plocka ut mer av vinsten än tidigare om pengarna används till integration, sociala projekt eller bostadsbehov för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.

Flera kommuner i landet har nu planer på att plocka ut mer vinst enligt den nya lagen. I Jönköping har politikerna beslutat att ta 15 miljoner av det kommunala bolaget Vätterhems vinst för att köpa in bostadsrätter till missbrukare och socialt utsatta personer som kommunen länge haft svårt att hitta lägenheter åt.

– Det handlar om att man ska kunna tillhandahålla bostäder för dem som behöver det allra mest, säger det moderata kommunalrådet Mats Green.

Men borde det inte vara den allmänna skattekassan som finansierar sådana här saker?

– Det är skattebetalarna som äger de kommunala bolagen så då är det naturligt att man tar ut en liten del av vinsten till att använda till just det som lagstiftningen säger.

Hyresgästföreningen var emot den här delen av lagen redan innan den klubbades igenom och nu tror föreningen att det kan bli svårt att hyresförhandla i framtiden.

– Vi kan ju inte godkänna att släppa till pengar till en vinst nu om man vet att kommunen kommer att plocka av dem och köpa bostadsrätter för pengarna, säger Björn Johansson.

Fler kommuner tänker nu plocka ut mer av vinsten från allmännyttiga bostadsbolag. I Norrköping ska 20 miljoner gå till olika sociala projekt enligt Lars Stjernkvist (S) som är kommunalråd där. Men han tror inte att det kommer att leda till hyreshöjningar.

– Nej, jag tror inte att det finns någon risk att det trissar upp hyrorna, för vi har hela tiden en koll och en press på oss att verkligen kunna redovisa att pengarna vi tar ut gör situationen bättre för de boende, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".