Jemenitiska kvinnor bränner slöjor i Sanaa på onsdagen. Foto: Marwan Naamani/Scanpix

Kvinnor protesterade med slöjbränning i Jemen

I Jemens huvudstad Sanaa brände hundratals kvinnor i dag slöjor och de heltäckande skynken som kallas makrama i protest mot regimens brutala metoder mot dem som protesterar mot det jemenitiska styret.

Kvinnorna spred ut kläderna på en huvudgata, hällde olja på dem och satte eld på alltihop.

Protesten var inte kopplad till den muslimska klädedräkten i sig. Att bränna huvuddukar och kläder är ett traditionellt sätt för beduinkvinnor för att slå larm och tillkalla hjälp.

Under dagens protest var kvinnorna fullt påklädda och täckta enligt muslimsk tradition.

Kvinnor har under revolten i Jemen hela tiden haft en framträdande roll, vilket bland annat uppmärksammats genom att aktivisten Tawakkul Karman i år belönades med Nobels fredspris.

Onsdagens protest ägde rum samtidigt som förnyade strider ägde rum mellan militären och oppositionella. Minst 25 människor uppges ha dödats det senaste dygnet.

Samtidigt som klädbålet ägde rum sökte regimtrogna kvinnor upp FN:s kontor i Jemens huvudstad och protesterade mot omvärldens krav på att president Saleh ska lämna i från sig makten.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".