Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackförbund kritiserar att industrin styr löner

"Risk att det blir oreda"
2:01 min
LO-förbunden inte är bundna av någon industrinorm, säger Tommy Tillgren. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Flera fackförbund ställer sig nu bakom Kommunal och ifrågasätter att industrin ska ha en normerande roll i avtalsrörelsen. Tommy Tillgren är andre vice ordförande i Handelsanställdas förbund och menar att LO-förbunden inte är bundna av någon industrinorm.

– Tidigare har vi ställt upp bakom industrin, beroende på en total samordning inom LO-familjen. Det är självklart att samma värden som tidigare kan det inte vara.

Så ni är inte bundna att gå efter industrin?

– Det är vi inte, säger Tommy Tillgren.

Att löneökningarna inom den konkurrensutsatta industrin styr nivåerna även i andra branscher är principen sedan Industriavtalet slöts i slutet av 90-talet. Men så enkelt är det inte den här gången.

Tre av LO-facken inom industrin, IF Metall, Livs och GS facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, har den här gången valt att stå utanför LO-samordningen. De tre förbunden ville inte gå med på LO-kravet om jämställdhetspotter som skulle ge en extra hundralapp till de kvinnodominerade låglöneförbunden. LO-förbunden kommer alltså inte att lägga fram enhetliga krav i avtalsförhandlingarna.

Redan tidigare förklarade det största LO-förbundet Kommunal att industrin inte längre behöver sätta märket för de övriga.

Nu ifrågasätter alltså även Handelsanställda att industrin ska sätta märket för de övriga. Även Hotell- och restaurangfacket är tveksamt till att industrin den här gången sätter normen.

Än så länge står parterna långt ifrån varandra. Arbetsgivarna varnar för att företagen inte klarar höga löneökningar. En rapport från Svenskt Näringsliv som presenteras i dag drar paralleller till de höga löneökningarna på 90-talet och menar att arbetslösheten kan stiga om lönerna blir för höga, eftersom företagen då inte har råd.

Och arbetsgivarna får medhåll från Göran Johnsson, som var ordförande för Metall mellan 1993 och 2006. Om industrin förlorar sin lönenormerande roll riskerar löneökningarna att bli för höga säger han.

– Det finns risk att det blir en sådan oreda. Ponera att någon inhemsk bransch skulle gå före, då kommer det igång en stor löneglidning för industrins människor kommer inte att nöja sig med det. Då är risken att det blir för mycket löneglidning och att vi urholkar vår konkurrenskraft, säger Göran Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".