Två av de Alfredo Aztis t.v. och Antonio Pernias t.h. väntar på att få höra sina domar. Foto: Victor R. Caivano/Scanpix.
Argentina

Alfredo Astiz dömd till livstid

Rättegången har tagit två år
2:03 min

Den ökände argentinske marinofficeren Alfredo Astiz dömdes igår till livstids fängelse av en domstol i Buenos Aires. Astiz var bland annat ansvarig för kidnappningen och mordet på svenskan Dagmar Hagelin i augusti 1977.

Den enda känsloreaktionen i Alfredo Astiz ansikte, när domaren läste upp livstidsdomen mot honom, var ett arrogant leende.

Elva andra av hans medanklagade dömdes också till livstids fängelse. Fyra fick mellan 18 och 25 år och två gick helt fria.

Megarättegången, som den kallas i Argentina inleddes redan i slutet av 2009 och har handlat om brott som begicks i det mest okända fängelset under diktaturtiden, ESMA, Marinens mekaniska skola.

Där passerade drygt 5 000 fångar mellan 1976 och 1983 då militären satt vid makten.

Dit fördes Dagmar Hagelin och dit fördes två franska nunnor och flera av grundarna till organisationen Mödrarna på Plaza de Mayo, som Astiz grep sen han infiltrerat deras organisation.

Alfredo Astiz var bara 26 år 1977. Han var blond, pojkaktig och såg bra ut. Och när han sökte upp mödrarna och sa att han också hade en anhörig som var försvunnen, så trodde de honom.

Men han var alltså en infiltratör. Sen dess kallas Astiz "den blonde dödsängeln".

Både i Frankrike och i Italien har Astiz dömts till livstids fängelse. Men det här var första gången han dömdes i Argentina.

Domen mot honom, och de andra som var ansvariga för ESMA, blev möjlig sen Nestor Kirchner, strax efter det att han tillträtt som president 2003, upphävde de amnestilagar som då gällde.

Under megarättegången har 250 vittnen framträtt. Många av dessa var fångar som överlevde ESMA.

Det var första gången som de offren mötte sina banemän ansikte mot ansikte. Ett möte som blev än smärtsammare av Astiz och de andras arrogans och totala brist på ånger.

I sin slutplädering beskrev sig Astiz som ett offer, en krigsfånge som räddade Argentina undan kommunismen.

Hans fiender, Dagmar Hagelin, de två franska nunnorna och de åldrade kvinnorna som grundat Mödrarna på Plaza de Mayo. De fick ingen rättegång.

Efter tortyren på ESMA dumpades de ur flygplan över La Plata-floden.

En del kroppar har hittats, men inte Dagmar Hagelins. Hon är fortfarande försvunnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".