1 av 2
Kvinnor och barn som blivit utan bostad efter jordbävningen i Ercis i östra Turkiet. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.
2 av 2
Grafik: Jordbävningens epicentrum
Jordbävningen i Turkiet

Akut behov av nya bostäder

"Värst är det kalla vädret"
2:16 min

Turkiet har nu gått med på att ta emot internationell hjälp efter jordbävningen som dödat nära 500 människor, enligt de senaste uppgifterna. Många tusentals människor är hemlösa och bor i tält, eller i bilar. Och igår föll snöblandat regn i jordbävningsområdet.

- Det största problemet är vädret, vi är kalla och fryser, värst är det för barnen, säger Suheira som bor i ett tält utan värmekamin. Sen finns det knappt någon luft inne i tältet, eftersom vi måste stänga till helt för att inte släppa ut värmen.

Den lokala guvernören i Vanprovinsen i östra Turkiet uppskattar att 600 000 personer påverkats av jordbävningen och att minst 3 000 hus har rasat samman.

Behovet av nya bostäder är akut. Nacmi Gur, parlamentsledamot för det kurdiska BDP-partiet har besökt byar där 80 familjer delar på 20 tält.

– Nu börjar de snöiga, mycket kalla månaderna och tälten räcker inte, folk bor fortfarande på gatan, säger Gur

Turkiet accepterade igår att ta emot internationell hjälp. Israel, till exempel, kommer att skicka provisoriska hus, trots de kyliga relationerna mellan länderna efter Israels ingripande mot fartygskonvojen Ship to Gaza förra året.

Men många här undrar varför Turkiet väntat så länge med att ta emot utländsk hjälp.

Hjälpkonvojer har plundrats och 100-tals har protesterat utanför guvernörens kontor, mot att hjälpen inte nått alla.

1976 dog flera tusen människor i en jordbävning i samma område. Och minnet från hur hjälparbetet fungerade då, finns fortfarande kvar hos den kurdiska befolkningen, säger parlamentarikern Nacmi Gur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".