Svensk Handel stäms efter kritik mot bluffbolag

Ett indrivningsföretag i Malmö har stämt flera myndigheter, organisationen Svensk Handel och journalister på 95 miljoner kronor. Företaget har anklagats för att driva in bluffakturor på uppdrag av personer som bland annat ägnat sig åt modemkapning. Dag Klackenberg är vd på Svensk Handel.

De senaste veckorna har tusentals personer fått ta emot brev från företaget Delgivning och Indrivning i Malmö AB, DIM AB. Personerna har tidigare fått misstänkta bluffakturor från tex Harrys Expos eller andra företag, som sysslar med så kallad modemkapning. DIM AB skriver att de har tagit över  företagens fakturor och nu driver in pengarna. Konsumentverket, datainspektionen och svensk handel har varnat konsumenterna för företaget Delgivning och Indrivning  i Malmö och sagt att kraven ska ignoreras. Men nu stäms alltså myndigheterna och Svensk Handel av DIM AB 95 miljoner kronor. När Ekot ringer upp Kjell Johansson VD för företaget vill han dock inte svara på några frågor om hur han motiverar stämningen och hänvisar till svar under kontorstid.

Enn 31 årig man i Malmö pekas av flera olika källor ut som huvudmannen bakom de fakturor som delgivning och Indrivning i Malmö har övertagit. Enligt Ekots uppgifter står mannen åtalad vid Malmö tingsrätt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. 

Daniel Öhman 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".