Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA:s regering lånar ut olja

USAs regering planerar att låna ut olja från landets strategiska oljereserv för att möta minskade oljeleveranser efter orkanen Ivans framfart. Beskedet kom sent igår kväll och åtgärden kan få både ekonomiska och politiska konsekvenser.

(I underjordiska förvaringsutrymmen i delstaterna Texas och Louisiana har USA en oljereserv på cirka 670 miljoner fat råolja, och det är från de lagren som den amerikanska regeringen nu ska låna ut drygt två miljoner fat. Det är inte klart vilka oljeraffinaderier som ska få hjälpen, förhandlingar har inletts , men det handlar, enligt myndigheterna, om några som drabbats extra hårt av orkanen Ivan, som stoppade oljeproduktionen under några dagar.

Beskedet kom efter att marknaderna här i New York hade stängt. Men i den så kallade efterhandeln sjönk priset för ett fat råolja till 48.25, efter att tidigare under gårdagen varit uppe i 49 dollar. För en dryg månad sedan noterades den högsta nivån - 49.40.

Det är ovanligt att regeringen lånar ut olja, men inte unikt.  Branschanalytiker, som uttalade sig  I USA i natt, var tveksamma till om det skulle få någon större eller mer långtgående effekt på oljepriset, eftersom det är relativt små mängder som diskuteras.

Däremot så blev frågan genast en bricka i det politiska spelet  eftersom det beskedet om utlåning sker bara några veckor före presidentvalet, och åtgärden skulle kunna leda till sänkta bensinpriser, vilket alltid är en omdiskuterad politisk vardagsfråga här i USA.

Och den demokratiska presidentkandidaten John Kerrys stab anklagade enligt nyhetsbyrån Reuters också president Bush för att använda nationens oljereserv i politiska syfte.

Precis som på andra håll står i USA två åsikter mot varandra. Centralbankschefen Alan Greenspan m fl talar om tillfälligt kraftigt höjda energipriser medan andra bedömare tror att amerikanerna, och omvärlden får acceptera att de höga oljepriserna är här för att stanna.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".