"Ett steg i rätt riktning för att rädda Grekland"

1:13 min

Nattens uppgörelse innebär ett steg åt rätt håll - men den borde ha gått längre, enligt Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

– Jag tror att det här kommer att lugna ner marknaderna betydligt. Men det finns fortfarande ett frågetecken och det gäller räddningsfondens storlek, säger Harry Flam.

Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB, kan inte säga att euron nu är räddad.

– Jag skulle gärna vilja säga det men jag kan inte säga det. Det är ett steg framåt men det finns fortfarande många olösta frågor.

Enligt Harry Flam så går ökningen av räddningsfonden åt rätt håll, men den skulle behövt ökas mer för att övertyga marknaden om att fonden klarar nedskrivningar av skulden även i andra euroländer.

– 1 000 miljarder är mycket pengar men det kanske skulle ha krävts 500 miljarder till för att helt få bort oron på de internationella finansmarknaderna.

Det stora problemet enligt Flam är att nedskrivningen av den grekiska skulden inte räcker. Med nedskrivningen kommer inte Grekland att klara att betala räntorna och minska skulden.

Förstärkningen av bankernas kapital är bra enligt Flam - och för svenska banker är en ökning av kapitalet med tolv miljarder kronor inget problem.

– 12 miljarder kronor är ungefär kvartalsvinsten för två av de storbankerna så det är inga större pengar vi pratar om.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista