Riksbanken sänker sin ränteprognos

4:04 min

I dag meddelade Riksbanken att de lämnar reporäntan oförändrad på 2,00 procent och avvaktar med ytterligare höjningar in en bit i 2012.

”Svårigheterna med att lösa den statsfinansiella krisen i Europa har lett till ökad osäkerhet om framtiden. I Sverige väntas den ekonomiska utvecklingen bli något svagare framöver", skriver Riksbanken i sitt räntebeslut.

Riksbanken räknar med en reporänta på 2,2 procent i snitt under 2012. I sin tidigare prognos räknade banken med 2,4 procent.

För 2013 sänker Riksbanken sin prognos för reporäntan från 2,9 till 2,7 procent.

Riksbankens direktion var inte enig i beslutet om att låta reporäntan vara oförändrad.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig och ville se en sänkning till 1,75 procent av reporäntan.

"De förordade också en lägre räntebana som ligger på 1,5 procent från och med första kvartalet 2012 till och med första kvartalet 2013 och sedan stiger till strax över 3 procent vid slutet av prognosperioden", skriver Riksbanken.

Ekholm och Svensson bedömer att rapportens prognoser för utländska styrräntor och svenskt resursutnyttjande båda är för höga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista