Bodström tillbakavisar krav på avgång

Justitieminister Thomas Bodström ser inte något skäl till att avgå, trots att flera partiledare återigen krävt det. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund anser att det inte räcker med generaldirektör Lena Häll Erikssons avgång.

Thomas Bodström respekterar också kriminalvårdsstyrelens generaldirektör Lena Häll Erikssons beslut att avgå, men mest går tankarna till den person och anhöriga till gisslan.

– För närvarande tänker jag nästan uteslutande på den person som tagits som gisslan och som svävar i livsfara. Jag tänker på den personens anhöriga och på vad det här kan betyda för personer som jobbar inom kriminalvården. Sedan måste jag också arbeta med att tillsätta en ny generaldirektör.

Vad tänker du om hennes avgång?

– Hon har angivit att med det fokus som kommer att bli på säkerhetsarbete så är hon inte rätt person och jag har respekt för hennes beslut. Samtidigt kan man konstatera att under det här året har brottsligheter förändrats på ett sätt som hon inte kan läggas till last för och hon har gjort många bra saker också.

Krav på avgång
Under fredagen har flera röster höjts för att justitieminister Thomas Bodström ska avgå. Efter den senaste tidens rymningar menar bland andra kristdemokraternas ledare Göran Hägglund att det inte räcker med generaldirektör Lena Häll Erikssons avgång.

– Han har haft fyra år på sig att genomföra förändringar. Nu offras generaldirektören som har haft ett år på sig och som är utsedd av Bodström, säger Göran Hägglund.

Vad tycker du att Thomas Bodström borde göra?

– Han borde gå till statsministern med ett papper där han meddelar att han tänker avgå.

Även centerledaren Maud Olofsson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt upprepar kraven om att justitieminister Thomas Bodström bör avgå.

”Borde gått tidigare”
Fredrik Reinfeldt menar att Bodström borde gått redan när Tony Olsson, dömd för polismorden i Malexander, rymde i somras.

– Jag har markerat en gång att jag tycker att han ska avgå. Jag tycker att han inte blir bättre i takt med att det är fler som rymmer. Det är väl alldeles uppenbart att han inte klarar jobbet, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Om man inte klarar sitt uppdrag bör man också lämna uppdraget. Det kan ju inte vara vaktmästaren på något enskilt fängelse som ska vara ansvarig. Det måste ju faktiskt vara den politiska ledningen som tar ansvaret, säger centerpartiets ledare Maud Olofsson.

Leijonborg försiktig
Folkpartiets Lars Leijonborg tycker dock att det idag är lite förhastat att höja rösten och kräva en ny justitieminister.

– Just nu känns det som att det politiska får anstå tills den här situationen är avvecklad. Vi får ju verkligen hoppas att det sker på ett sätt så att ingen kommer till skada. Det är det allra viktigaste just nu, säger Lars Leijonborg.

Du kräver inte hans avgång i nuläget?

– Jag vill återkomma till den frågan, säger Leijonborg.

Ogillar frågan
Justitieminister Thomas Bodström ogillar frågan om hans avgång med tanke på gisslansituationen.

– Jag har inga planer på att avgå, men ärligt talat känns den frågan inte aktuell med tanke på att det är en person som svävar i livsfara, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista