1 av 3
Klicka för grafik
2 av 3
Kristofs nya jobb är att renovera fasader, något han har erfarenhet från sedan tidigare i Lettland. Foto: Privat
3 av 3
34-årige Kristofs Girgensons kom för att jobba i Nyköping i somras. Han fick inga pengar, säger han. Foto: Privat.

Byggnads rasar över utnyttjade arbetare

En svensk företagare misstänks för att systematiskt utnyttja lettiska arbetare som han rekryterar i Riga och låter arbeta gratis i Sverige. Enligt den lettiska ambassaden har många lettiska medborgare blivit lurade på samma sätt.

Krister Strömberg är ombudsman på fackförbundet Byggnads på lokalavdelningen i Stockholm, och det är inte första gången han stöter på företagare som utnyttjar arbetare.

– Det är cyniska människor. Det är människor som in absurdum utnyttjar regelverket, säger han.

En av dem som säger att han inte fått betalt för sitt arbete i Sverige är 34-årige Kristofs Girgensons, från Lettland, som i somras jobbade i Nyköping.

Mellan den sjunde juni och den sjätte juli i år så jobbade Kristofs över 220 timmar sammanlagt. I trakterna runt Nyköping byggde han staket, kaklade badrum och rev en vägg nere i en källare. Jobben gjorde han hemma hos vanliga svenskar, och det kunde bli över 14 timmars jobb om dagen.

Kristofs var uthyrd av en bemanningsföretagare. Han vill inte svara på frågor när Ekot ringer. Men på hans hemsida står det att företaget erbjuder kostnadseffektiv lettisk personal. Från 59 kronor i timmen kostar det.

När Ekot kontaktar lettiska myndigheter visar det sig att företaget inte har någon licens i Lettland för att hyra ut personal, vilket myndigheterna där kräver. Han har heller aldrig sedan företaget startade skickat in några årsredovisningar.

Enligt den lettiska ambassaden betalar han inte heller några sociala avgifter i varken Sverige eller Lettland, trots att han påstår det senare i sin marknadsföring.

Enligt Krister Strömberg på Byggnads finns beräkningar från Branschrådet, som består av arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter, över hur många som befinner sig i en gråzon där det är osäkert om skatter blir inbetalda i Sverige eller på annan plats.

– Vi vet att det bara i Stockholm finns en gråzon av ungefär 10 000 personer som arbetar. Det finns 35 000 i branschen totalt i Stockholm alla kategorier, och därutöver så beräknar man med 10 000 i en gråzon, där finns alla dessa människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".