Sydeuropa tvekar efter besked om EU-uppgörelse

"Med små steg ett annat Europa"
1:05 min

Igår kom beskedet om nya EU-insatser för att rädda ekonomin i Grekland. Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent sammanfattar reaktionerna i regionen.

Överkommelsen är mycket komplex och många frågetecken kvarstår, säger franska radions kommentator Emmanuel Cugny, men som talar om framsteg.

Börsen i Paris har under förmiddagen pendlat kring plus 3,5 procent. Bankerna med stora lån till Grekland såg sina aktiekurser pila uppåt med hela 8-9 procent.

Affärstidningen Les echos tar de utdragna förhandlingarna in på morgontimmarna som intäkt för åsiktsskillnader mellan länderna. Det betyder grus i nästa förhandlingsomgång.

Även börserna i de två krisländerna Italien och Spanien öppnade uppåt med flera procentenheter. De spanska bankerna, som varit hotade, kommer att klara kapitalförstärkningen, skriver tidningarna.

Den italienska rosa tidningen Il sole 24 ore har en rubrik: Med små steg ett annat Europa. Marknaden är kortsiktig och nöjd just nu, men redan nästa vecka kan molnen torn upp sig igen, är budskapet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".