Erkin och Sjirmanaj Bainazarov i det som ska bli deras nya hem i Osj. Foto Johanna Melén.

Kirgiser hoppas på stabilitet efter valet

På söndag hålls första presidentvalet i Kirgizistan i Centralasien, sedan president Kurmanbek Bakijev störtades förra våren. Valet präglas av fjolårets blodiga upplopp i södra delen av landet där flera hundra människor dödades och ännu fler fick sina hem förstörda.

Uzbeken Erkin Baijnazarov i staden Osj flydde för livet med sin familj. Nu har han stora förhoppningar på en ny president.

– Må han skapa stabilitet i landet,  för utan stabilitet ingen utveckling, säger Erkin Baijnazarov.
Han står tillsammans med sin fru Sjirmanaj i det som ska bli deras nya hem. Tegelväggarna är resta, om några veckor ska taket läggas.

Den elfte juni förra året lämnade Erkin, Sjirmanaj, deras barn och barnbarn hemmet på Bostongatan i Osj i södra Kirgizistan och flydde till grannlandet Uzbekistan. När dom återvände två veckor senare var deras hus,  nerbränt. Flera grannar hade dödats.

Totalt miste 470 människor livet under de där dagarna i juni - en majoritet av offren var etniska uzbeker.

Motsättningarna mellan kirgizer och människor ur den stora gruppen uzbeker i södra Kirgizistan blossade upp på allvar ett par månader efter det att landets president Kurmanbek Bakijev störtades i blodiga upplopp i huvudstaden Bisjkek.

Bakijev ersattes av en interimsregering som inte insåg kraften i de etniska motsättningarna i landet - en internationell undersökningskommission la i efterhand en del av skulden på landets tillfälliga regering - dom borde ha förutsett och förebyggt det som komma skulle.

När kirgizerna nu ska välja en ny president är förväntningarna höga på vad han ska åstadkomma. Av dom 20 kandidaterna anses sittande premiärminister, socialdemokraten Almazbek Atambajev ligga bäst till. Men frågan är om han kan ena det splittrade landet.

Erkin och Sjirmanaj i staden Osj hoppas kunna flytta in i sitt nya hus till vintern. Dom tror på en framtid för Kirgizistan där kirgizer och uzbeker ska kunna leva tillsammans - vi gör det redan nu, säger Sjirmanaj - vår  dotter är till exempel gift med en kirgiz - våra barnbarn är kirgizer!

– Dom som låg bakom våldsamheterna förra året kom från krafter som var ute efter makt, pengar - egen vinning, säger Erkin. Vilka var dom, undrar jag?

– Folkets fiender, svarar Erkin Bainazarov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".