Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg: EU:s bankkrav bör inte drabba hushållen

Borg: "Dra ner på utdelningar"
2:16 min
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Finansminister Anders Borg tror inte att det blir några höjda boräntor i Sverige efter Eurobeslutet igår. Samtidigt var statsminister Fredrik Reinfeldt är besviken på att det inte blev någon bankakut.

– Det Europeiska rådets möte igår, och följande eurozonsmöte har tagit några steg. Det finns grund för en försiktig optimism som följd av detta, men det måste också konstateras att det är mycket kvar att göra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. 

Det Reinfeldt då syftar på är toppmötets slutsatser om att framför allt Italien, Spanien och Grekland måste anstränga sig mer och dra ner ännu mer på sina utgifter.

Reinfeldt är fortsatt besviken på att det inte blev någon bankakut av svensk modell där staten gick in och räddade banker och i gengäld fick både ägande och inflytande över bankerna.

Reinfeldt verkar tvivla på att privata investerare ska klara det här:

– Även om det finns en ambition att privata ägare ska ta ett större ansvar, och att privata intressenter ska gå in, så måste man kunna hantera det läge där en bank antingen står inför att falla fritt, vilket vi lärt att det inte är bra för någon i samhällsekonomin, och alternativet blir att man gör anspråk på offentliga medel; då måste man ha en ordning för hur man hanterar de frågorna, sa Reinfeldt.

Toppmötet kom fram till att EU:s räddningsfond EFSF mer än fördubblar sin styrka att låna ut pengar till nästan tiotusen miljarder kronor och det är ett belopp som bör räcka enligt finansminister Anders Borg.

– Det här är naturligtvis en väldigt kraftig uppgradering av EFSF, det handlar om en fyra till fem gånger så stor kapacitet som man tidigare haft, det är klart att det räcker rätt långt. Det är ett viktigt steg, sa Borg.

Anders Borg berättade vilka svenska banker som nu måste skaffa sig mer kapital.

– Handelsbanken behöver förstärka sitt kapital med i storleksordningen något under tio miljarder och Swedbank behöver ta in omkring tre miljarder kronor i eget kapital.

Det här bör bankerna klara utan att boräntorna höjs sa Borg:

– Vår bedömning är att det här gott och väl ryms inom vinster; att man kan kvarhålla vinster och dra ner på utdelningar. Då bör det inte påverka hushållsräntorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".