Kidnapparkrisen fördjupas i Irak

I Irak fördjupades på fredagen kidnappningskrisen, när minst två egyptier kidnappades i Bagdad. Samtidigt är det oklart vad som hänt en brittisk man och två italienskor, som hotas av halshuggning.

De två egyptiska ingenjörerna rövades bort från sitt hem här i Bagdad av beväpnade män. De jobbar för ett egyptiskt företag, som driver Bagdads mobiltelefonnät.

Dessutom uppges sex andra tekniker, som arbetar för företaget, ha kidnappats nära staden Falluja. En del av dem tros också vara egyptier, medan andra är lokalanställda irakier.

Över hundra kidnappade
Närmare 150 utlänningar har kidnappats i Irak och ett 30-tal av dem har mördats.

Vad som kan vara en ny, olycksbådande trend är att utlänningar kidnappas i sina hem och arbetsplatser också mitt i Bagdad.

Det är ett tecken på att den USA-stödda regeringen i Irak långt ifrån är i full kontroll över situationen.

Bas i Falluja
En del av kidnapparna tros vara baserade i Falluja. Det är en religiöst starkt konservativ stad väster om Bagdad, där varken amerikansk militär eller irakisk polis har någon närvaro.

Den italienska regeringen hoppas att två 29-åriga italienskor, som kidnappades i Bagdad fortfarande är vid liv, trots rykten om att de mördats.

Samtidigt är det oklart vad som hänt en 62-årig brittisk medborgare, som också kidnappades i Bagdad.

Hans båda amerikanska kolleger mördades av en islamistisk grupp, som publicerade videofilmer på internet av hur de skar halsen av de båda männen.

Val i januari
I USA säger administrationen att valet i Irak ska hållas som planerat i januari, men att våldet kan komma att bli ännu värre fram till dess.

Försvarsminister Donald Rumsfeld säger att valet kan komma att hållas utan deltagande från provinsen kring Falluja.

Säkerhetsläget är mycket dåligt på många andra håll. Det finns stora frågetecken om hur legitimt ett valresultat under de här omständigheterna skulle uppfattas av irakierna.

I ett bakslag för USA och dess allierade regering i Irak säger nu också Pakistan att man inte kommer att skicka soldater till Irak.

Pakistans ledare Musharraf noterade att inga muslimska länder deltar i den USA-ledda koalitionen. Han sa att muslimska staten Pakistan inte vill uppfattas som del av en ockupationsstyrka.

Nils Horner, Bagdad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".