1 av 4
Klicka för grafik
2 av 4
Kristofs nya jobb är att renovera fasader, något han har erfarenhet från sedan tidigare i Lettland. Foto: Privat
3 av 4
34-årige Kristofs Girgensons kom för att jobba i Nyköping i somras. Han fick inga pengar, säger han. Foto: Privat.
4 av 4
Janis Linde, 33, har jobbat i flera olika europeiska länder. I somras kom han med Auseklis till Strömsund. Auseklis Kalnins är utbildad traktorförare i Lettland och kom till Sverige i somras. Han hoppades tjäna ihop pengar till sin sexårige sons skolstart. Foto: Lotta Karlsmark/ Sveriges Radio.

Lettiska arbetare fick inte ta lunchpaus eller helg

En svensk företagare misstänks för att systematiskt ha lurat lettiska arbetare att jobba gratis på byggen och bondgårdar i Sverige. När Janis Linde och Auseklis Kalnins kom hit fick de andra arbetsuppgifter än man bestämt. De jobbade mellan tolv och fjorton timmar om dagen - utan att få luchpaus eller helg.

Den lettiska ambassaden misstänker en svensk bemanningsföretagare för att systematiskt ha lurat lettiska arbetare att jobba gratis på byggen och bondgårdar i Sverige.

Företagaren har rekryterat arbetarna via sitt bemanningsföretag i Riga och sen hyrt ut dem till svenska småföretagare.

34-årige Kristofs Girgensons säger att han inte fick betalt för en månads arbete som han utförde i somras åt bolaget.

Men det är fler som har blivit drabbade. Auseklis Kalnins kom till Sverige i somras för att jobba ihop pengar till sin 6-årige sons skolstart.

Tillsammans med sin kollega Janis Linde skulle Auseklis Kalnins arbeta som traktorförare på ett jordbruk. Men sammanlagt körde de bara traktor i en timme, berättar Auseklis. Resten av tiden fick de arbeta i lagården och mjölka kor, något som de inte hade det minsta erfarenhet av.

Något kontrakt med bemanningsföretagaren skrevs aldrig enligt Auseklis och Janis. Men de säger att man hade kommit överens om att de skulle jobba åtta timmar om dagen, inklusive både lunch och lunchpaus, fem dagar i veckan. Istället säger de att de fick jobba mellan tolv och fjorton timmar om dagen, utan paus för vare sig lunch eller helger.

När vi ringer bemanningsföretagaren, så vill han inte tala med oss.

– Jag är inte intresserad, säger han.

Krister Strömberg är ombudsman på fackförbundet Byggnads lokalavdelning i Stockholm. Han säger att det inte är första gången han stöter på bemanningsföretagare som utnyttjar arbetare.

– Det är cyniska människor som in absudum utnyttjar regelverket, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".