Arkivbilder från 1977 på Dagmar Hagelin och Alfredo Astiz. Foto: Scanpix.

Domen mot Astiz gläder Dagmar Hagelins pappa

Den första av flera rättegångar i Argentina
1:24 min

En av argentinska militärdiktaturens värsta förbrytare, Alfredo Astiz, dömdes i går till livstidsfängelse för brott mot mänskligheten. Han misstänks bland annat för kidnappning och mord på svenska Dagmar Hagelin. För hennes pappa Ragnar Hagelin är domen att glädjande besked.

– Jag kan inte hitta de rätta orden för att beskriva min glädje; att efter 34 års kamp få höra att förövarna äntligen fått betala för sina brott.

För nästan 35 år sedan försvann Ragnars dotter Dagmar Hagelin, under en resa till Argentina.

Man vet att hon kidnappades och fängslades, med sedan är det oklart vad som hände. Familjen tror hon mördades, men kroppen har inte hittats.

Alfredo Astiz misstänks ligga bakom även det brottet, men fallet var inte med i den dom som kom i går.

Astiz och ytterligare elva militärer och poliser dömdes till livstid fängelse för brott mot mänskligheten. Rättegången har pågått i två år och 250 vittnen har hörts.

Det här var den första av flera rättegångar i Argentina där Astiz står misstänkt, och snart är det dags för förhandlingen som rör Dagmar.

– Dagmars fall kommer upp vilken månad som helst, i samma tribunal. Jag vet att Astiz och de andra kommer att dömas till livstids fängelse, också för Dagmars fall. Men jag är fortfarande osäker på om vi någon gång för att veta på vilket sätt de dödade Dagmar, säger Ragnar Hagelin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".