Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FN:s domstol för Rwanda. Foto: Scanpix.

EU: Rwandier kan utvisas för folkrättsbrott

"Uppenbart att jag kommer att överklaga"
1:27 min

Europadomstolen anser att en folkrättsbrottsanklagad rwandier kan utlämnas till hemlandet, utan att det strider mot Europakonventionen. Det ville den svenska regeringen göra, men mannen har hävdat att han inte kan få en rättvis rättegång i Rwanda.

Mannen tillhör majoritetsfolket hutuer och greps 2008 vid ett besök i Sverige. Han anklagas för att i Rwanda ha deltagit i 1990-talets folkmord på framförallt minoritetsfolket tutsier.

Vid tiden för folkmorden var han chef för Rwandas civila luftfartsverk.

Sveriges regering ville utlämna honom till Rwanda, mannen överklagade till Europadomstolen, och satt under tiden häktad i Sverige i tre år.

Sveriges inställning till att utlämna honom var unik, då andra länder bedömde att Rwandas rättsäkerhet inte gick att lita på.

I domen idag skriver Europadomstolen att domstolsväsendet i Rwanda har förbättrats de senaste åren. Mannen kan utlämnas dit utan att riskera tortyr eller dödsstraff.

Advokat Hans Bredberg, som är hans ombud i Sverige, ska nu noga följa några andra liknande utlämningsärenden som kommer att visa hur Rwanda agerar, och som också bevakas av den Internationella domstolen i Tanzania.

- Den internationella domstolen för Rwanda har sagt att det är dags att pröva ett ärende, skicka det till Rwanda och se om de kan hålla i en sådan juridisk process. Samtidigt har domstolen sagt att ärendet ska ta tillbaks så fort det blir några problem, säger han.

Mannen släpptes i somras av Högsta Domstolen och finns nu med sin familj i Danmark där han sen tidigare har asyl. Danmark kan inte utlämna honom till Rwanda, men kan formellt göra det till Sverige,.

- Det är uppenbart att jag kommer att överklaga det här, säger hans ombud Hans Bredberg.

Folkmordet i Rwanda

  • Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda under tre månader 1994. Det leddes av extremnationalistiska hutuer.
  • Majoriteten av offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även många hutuer mördades.
  • Den tutsigerilla som störtade folkmordsregimen dominerar än i dag makten. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är president.
  • De högsta ledarna för folkmordet döms av FN:s särskilda Rwandadomstol i Tanzania.

 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".