Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
SEB:s vd Annika Falkengren står på taket till bankpalatset i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ Scanpix.
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Svenska banker känner sig säkra – trots nya krav

"Vi känner oss mycket säkra"
1:52 min

En viktig del av krishanteringen handlar om att de europeiska bankerna måste ta in nytt kapital för att klara finansoron. Och i dag fick också två svenska banker veta att också de måste skaffa sig bättre buffertar - det gäller Handelsbanken och Swedbank. Men Lars Höglund ansvarig för investerarrelationer med skuldinvesteringar är kritisk till att Handelsbanken pekats ut.

– Det här är frågan om att bygga upp en buffert mot en risk som vi inte har. Vi är en konservativ bank som har en restriktiv syn på risk och det har gjort att vi har byggt upp stora buffertar och likviditesreserver i vår balansräkning.

Och Thomas Bachteman, kommunikationsdirektör på Swedbank, säger också han att banken står på stadig grund och att det här mer handlar om en tillfällig övergång till nya kapitaltäckningsregler.

– Vi uppfyller i dag helt och hållet de regler som gäller i det nya regelverket. Vi känner oss mycket säkra på vår egen kapitalisering, säger han.

  

Enligt Finansinspektionen behöver Handelsbanken ta in närmare tio miljarder kronor i nytt kapital och för Swedbank närmare tre miljarder kronor.

På en presskonferens tidigare i dag sa finansminister Anders Borg hur det ska gå till.

– Vår bedömning är att det gott och väl ryms inom vinster, att man kan kvarhålla vinster och dra ner på utdelningar. Då bör det inte påverka hushållsräntorna.

De senaste dagarna har de fyra storbankerna lagt fram sina rapporter för årets tredje kvartal. Bankerna fortsätter att tjäna pengar - framför allt är det in- och utlåningen som ökar. Sista av de fyra kom SEB med sin rapport i dag - och det var en kraftig vinstökning till 3,7 miljarder kronor.

Förklaringen är att den allmänna krisoron nu märks hos bankens kunder, enligt bankens VD Annika Falkengren.

– Vi har inte sett ett totaltstopp. Det är inte i närheten av vad det var 2008, men det är klart att det är ett mer bekymmersamt läge. Våra privatkunder går ur aktier och sparar hellre på konto, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".