Sony köper ut Ericsson – ryktena var sanna

Tio år sedan de sjösatte gemensam mobilsatsning
1:30 min

I dag kom beskedet att Ericsson säljer sin halva i mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson till Sony för 9,5 miljarder kronor. Efter att ha tillverkat mobiltelefoner i 55 år är det slut med det för Ericssons del.

Vd Hans Vestberg säger att fokus nu ligger på Ericssons nätverksamhet.

– Vi bygger näten i världen. Och de näten kommer ha olika mobiltelefoner och andra uppkopplade enheter mot nätet.

I dag är en telefon så mycket mer än något man pratar i, det är en designad konsumentprodukt där Sony självklart har mycket mer kunskap än vi, säger han.

Det var tio år sedan Ericsson och Sony sjösatte sin gemensamma mobilsatsning. Sedan dess har hälften av åren varit vinstgivande, bäst gick det 2006 och 2007. Men i början av nästa år kommer separationen och på sikt försvinner också varumärket Sony Ericsson.

Som helägd medlem i Sony-familjen kan Sony Ericsson få fördelar eftersom deras produkter till större del kan integreras med Sonys övriga utbud av musik, film och dataspel.

Sonys vd Howard Stringer säger att det nya Sony Ericsson ska bli nummer ett. En tuff utmaningen med tanke på att företaget i dag är på nionde plats på listan över världens störst mobiltelefontillverkare.

Hur påverkar försäljningen Sony Ericssons svenska verksamhet? Bland annat finns 3 000 anställda i Lund.

Ulf Bengtsson, klubbordförande för Sveriges Ingenjörer på Sony Ericsson i Lund, är inte orolig i dagsläget.

– Sony är ett globalt företag och är väl beroende av de tre stora utvecklingssajterna Lund, Tokyo och Peking. Så i det korta perspektivet tvivlar jag på att det blir några stora skillnader, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".