Hjälparbetet i flyktingläger som Dadaab i Kenya, nära gränsen till Somalia, ligger nere på ett minimum efter att flera hjälparbetare kidnappats. Foto: Tony Karumba/Scanpix

Kidnappningar stryper hjälparbetet i Kenya

Kvinnor får föda barn själva
1:28 min

Kidnappningen av internationella hjälparbetare förvärrar nu situationen för de hundratusentals somalier som flytt torkan och strider i sitt land. En stor del av hjälparbetet i de största lägren i Kenya ligger nere eftersom internationell personal inte längre får arbeta där.

– De flesta hjälporganisationerna har dragit tillbaka en stor del av sin internationella personal, säger Edward Ethuro på kenyanska Röda Korset i Garissa, sista stora staden före gränsen mot Somalia och de vidsträckta flyktinglägren där.

Ethuros danska och japanska kollegor får nu arbeta från kontoren i Garissa och Nairobi istället, i väntan på att Kenyas myndigheter kan garantera säkerheten för hjälppersonalen på plats.

De två spanska kvinnorna som arbetade för Läkare utan gränser fördes bort av beväpnade män mitt på dagen när de var ute på besök i ett av lägren. Och kidnappningen har chockerat hjälporganisationerna. Läkare utan gränser har helt stängt flera av sina kliniker och sjukvården i lägren är nedskuren till ett minimum.

Samma gäller en stor del av hjälparbetet utom rent livsuppehållande verksamhet som utdelning av mat och vatten. Kvinnor får nu föda barn själva, poliovaccinering ligger nere, inga nya tält byggs till anländande flyktingar. Och det är nära en halv miljon flyktingar som drabbas i Dadaab, världens största flyktingläger.

Ethuro och hans lokala kollegor kan fortfarande arbeta i lägren men räcker inte till för all den verksamhet som normalt pågår. Och även det lokala Röda Korset har högsta beredskap.

– Även vi är beredda att evakuera vår personal om något mer händer, säger Edward Ethuro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".